Wat te doen bij enkelzijdige schade?

Hoewel je hoopt om nooit in deze situatie terecht te komen, bestaat de kans dat je ooit met schade te maken krijgt. Enkelzijdige schade is een botsing met een ander object, waarbij geen andere weggebruikers betrokken zijn. Ongeacht hoe groot de schade is, je wil dit natuurlijk zo effectief mogelijk oplossen. Er zijn een aantal stappen die je kunt doorlopen als je te maken hebt met enkelzijdige schade. Wij nemen deze stappen met je door, zodat jij op een veilige manier verder kunt na een incident waarbij enkelzijdige schade ontstaat.

Veiligheid

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf in veiligheid brengt nadat de schade ontstaan is. Zorg er voor dat je op een veilige plek langs de weg staat, waarbij je niet geraakt kunt worden door andere weggebruikers. Zet eventueel je gevarendriehoek achter de auto neer, als je vermoed dat het niet meest veilige plek is waar de auto staat. Bepaal vervolgens of jij of eventuele medepassagiers gewond zijn. Het kan zijn dat eerste hulp nodig is. Als dat het geval is, neem dan contact op met de hulpdiensten via 112. Zorg eerst dat iedereen in veiligheid is, voordat je overgaat tot het invullen van het schadeformulier.

Schadeformulier

Als alles in veiligheid gebracht is, moet de schade worden gerapporteerd. Dit kan door middel van het invullen van het schadeformulier. Bij het invullen van het schadeformulier speelt de schuldvraag bij enkelzijdige schade geen rol. Het is voor de verzekeraar echter wel van belang om alle omstandigheden goed te weten. Op het formulier kan worden aangegeven waar het ongeval plaatsvond, wat factoren waren die van invloed op het ongeval waren en wat de kenmerken van de auto zijn. Na het invullen van het formulier kan dit worden gestuurd naar de verzekeraar, die de schade vervolgens zullen verwerken. Als het om een schade gaat bij je bedrijfsauto, kun je aanspraak doen op de bedrijfsautoverzekering. Hier lees je daar meer over.

Controle

Voor je eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers, dien je te controleren of je met de auto nog verder kan rijden. Als er cruciale schade ontstaan is waardoor je een gevaar vormt voor andere weggebruikers, mag je niet meer de weg op. Twijfel je over de veiligheid, dan is het advies om niet verder te rijden. Neem contact op met een vakgarage om te kijken hoe de schade zo goed, snel en veilig mogelijk kan worden opgelost. Eventueel kan je autoverzekeraar hier ook in adviseren.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een goede autoverzekering hebt, met de juiste dekking die bij jouw wensen past. Online kun je op zoek gaan naar een goede en goedkope autoverzekering, zodat jij niet in de problemen komt, mocht je te maken krijgen met enkelzijdige schade.