Verzekeringsvergelijking – tips over waar u op moet letten in verzekeringvergelijken

Het beschikbare aanbod voor verzekeringen is groot, verwarrend en verleidt met een verscheidenheid aan voordelen. Om de beste verzekeringsdekking voor uw individuele verzekeringsbehoeften te vinden, moet u de verschillende tarieven en voordelen zorgvuldig met elkaar vergelijken en zo een overzicht krijgen van de beste verzekering aanbiedingen. Met een vergelijkingssite verzekeringen bespaart u zich de vervelende en tijdrovende handmatige vergelijking en krijgt u tegelijkertijd de beste verzekering aanbiedingen voor uw behoeften duidelijk gepresenteerd.

We leggen uit wat een goede verzekeringsvergelijking is en geven u belangrijke tips over wat u moet zoeken in verzekeringscitaten. Daarnaast laten we u aan de hand van een voorbeeld zien hoe een verzekeringscalculator werkt.

Denk aan je persoonlijke levenssituatie: Wat heb ik nodig?

Elke levenssituatie vereist een andere verzekering. Daarom moet u, voordat u verschillende verzekeringsaanbiedingen met elkaar vergelijkt, eerst bepalen welke verzekeringen belangrijk zijn in uw huidige levenssituatie. Twee criteria zijn hier in het bijzonder bepalend: uw beroep en uw gezinssituatie. Als u zelfstandig ondernemer bent, heeft u een andere bescherming nodig dan wanneer u in loondienst werkt. Alleenstaanden daarentegen hebben andere verzekeringsbehoeften dan gezinnen met kinderen.

Verzekeringscheck: Welke verzekering heb ik al?

Vooraleer de verzekeringspolissen te vergelijken, is het belangrijk om te weten: Welke verzekeringen heb ik al? Want het is niet alleen de moeite waard om te vergelijken bij het afsluiten van een nieuwe verzekering: het huidige verzekeringsaanbod is afgestemd op de behoeften van de huidige consument en biedt vaak een betere prijs-kwaliteitverhouding dan de oude tarieven. Met een verzekeringscheck kunt u een overzicht krijgen van uw bestaande verzekeringen en uw persoonlijke verzekeringsbehoeften bepalen. Hoe u dit moet doen en waar u rekening mee moet houden, wordt in detail uitgelegd in ons artikel “Verzekeringscheck – bestaande verzekeringspolissen bekijken en behoeften bepalen”.

U kunt dan eenvoudig een overzicht krijgen van de beste en goedkoopste verzekeringsaanbiedingen door de tarieven te vergelijken – idealiter met een vergelijkingscalculator: Welk tarief biedt mij de topprijs, topprestatie of topwaarde? Kan ik geld besparen of mezelf nog beter beschermen door mijn tarief of verzekeraar te veranderen?

Tip: Een verzekeringsvergelijking moet worden aangepast aan uw persoonlijke levenssituatie. Voer daarom eerst een behoeftenanalyse uit en laat uw persoonlijke verzekeringsbehoeften bepalen. Vervolgens kunt u door het vergelijken van de tarieven het verzekeringsaanbod vinden dat het beste bij uw levenssituatie past.

Wat maakt een goede online verzekeringsvergelijking?

Minder is niet altijd meer. Vooral in een verzekering vergelijking profiteert u het meest als de tarieven van zoveel mogelijk aanbieders worden meegerekend. Een goede online verzekering vergelijking is daarom vooral één ding: grotendeels onafhankelijk. Omdat zowel de verzekeringspremies als de omvang van de voordelen van de tarieven van verzekeraar tot verzekeraar kunnen verschillen, soms aanzienlijk. De lijst met voorgestelde tarieven moet daarom zo lang mogelijk zijn en vooral de verzekering aanbiedingen laten zien die voor u als consument het goedkoopst zijn – en niet die waarvoor de verzekeraars de hoogste makelaars commissies betalen.

Naast de kwantiteit van de resultaten is ook de kwaliteit van de resultaten van belang. Hier is het belangrijk dat niet alleen de tarieven worden weergegeven waarmee u het meest bespaart, maar ook de tarieven die het beste bij u passen. De resultaten van een goede verzekering vergelijking zijn dan ook gebaseerd op een behoefteanalyse. Dit is de enige manier om de beste verzekeringsdekking voor u persoonlijk te bepalen. Voorwaarde: U heeft de mogelijkheid om zoveel mogelijk individuele informatie te verstrekken – in het geval van een inboedelverzekering bijvoorbeeld over gewenste extra voordelen zoals een glasverzekering, fietsdiefstal, medeverzekering van grove nalatigheid of over kortingsrelevante aspecten zoals eigen risico’s of schade in de afgelopen vijf jaar.

Ten slotte moet het mogelijk zijn om uit de lijst met resultaten individuele voorstellen te selecteren en de voordelen tot in detail met elkaar te vergelijken – en idealiter direct online het juiste tarief te kiezen.

Voor welke verzekeringen is een regelmatige verzekering vergelijking de moeite waard?

Checklist: Voor deze verzekeringen is een regelmatige tariefvergelijking de moeite waard:

  • Motorrijtuigenverzekering
  • Huisdierverzekering
  • Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor diereneigenaren
  • verzekering
  • Aanvullende ziektekostenverzekering

Een regelmatige tariefvergelijking heeft geen zin voor alle soorten verzekeringen. Bovenal zijn verzekeringen die dienen om te voorzien in de oudedagsvoorziening bedoeld voor langdurig sparen – bijvoorbeeld het Riester-pensioen. Ook levensverzekeringen hebben meestal een looptijd van 20 of zelfs 25 jaar. Hier gaat een verandering soms gepaard met hoge financiële verliezen.

De situatie is anders bij motorrijtuigenverzekeringen en inboedel- of aansprakelijkheidspolissen. In deze categorieën maken de aanbieders vaak een jaarlijkse aanpassing, zodat het de moeite waard is om elk jaar weer premies en uitkeringen te vergelijken. Zo kan een voorheen gunstig tarief ineens duur worden. Omgekeerd worden vooral nieuwe klanten vaak gelokt met prijsverlagingen, zodat u geld kunt besparen door van aanbieder te wisselen. In deze verzekeringslijnen is het daarom de moeite waard om regelmatig de tarieven te vergelijken om door middel van een overstap een grotere omvang van de uitkeringen of lagere verzekeringspremies te verkrijgen.

Tip: Voor de meeste verzekeringen – bijvoorbeeld motorrijtuigen-, inboedel- of aansprakelijkheidsverzekeringen – is een vergelijking van tarieven en uitkeringen meestal voldoende om een passend verzekeringsaanbod te vinden. Andere verzekeringen zijn veel complexer. Het gaat bijvoorbeeld om een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een particuliere ziektekostenverzekering. Hier moet u een verzekeringsexpert raadplegen om de beste dekking te krijgen voor uw individuele verzekeringsbehoeften.

Wat moet je zoeken in de verzekeringvergelijkers?

Het doel van een verzekering vergelijking is om het beste tarief voor u te bepalen. Maar wees voorzichtig: dit hoeft niet altijd het goedkoopst te zijn! Naast de prijs, zijn het de voordelen die je krijgt die tellen. Zorg er daarom voor dat alle belangrijke risico’s zijn gedekt en dat de verzekerde bedragen voldoende zijn voor uw doeleinden.

Is het dekkingsbedrag van de woningverzekering hoog genoeg om de waarden die in de loop der jaren in uw huishouden zijn opgebouwd te dekken? In feite, kan het zijn dat je snel onderverzekerd raakt. Het is het beste om een beoordelingslijst te gebruiken. Zo kunt u snel de waarde van uw meubels, kostbaarheden en elektrische apparaten vastleggen. Een ander voorbeeld: In de aansprakelijkheidsverzekering kan het zinvol zijn om ook zogenaamde stapsgewijze schade te dekken. Dit heeft betrekking op schade aan eigendommen die niet plotseling optreedt, maar over weken, maanden of zelfs jaren, zoals door water, stoom, gas of roet. Een typisch voorbeeld: Vocht verzamelt zich achter een badkamermeubel – schimmel vormt zich op de muur. Een dergelijk defect wordt meestal pas na enige tijd merkbaar. Vooral als huurder moet u dus rekening houden met deze aanvulling bij het afsluiten van een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering.

En vergeet niet: Controleer altijd of bepaalde aanvullingen niet al zijn opgenomen in de voordelen van een van uw bestaande verzekeringen.

Tip: Laat u niet verleiden door de goedkoopste aanbiedingen. Soms zijn de tarieven die op het eerste gezicht duur lijken, de betere keuze vanwege betere uitkeringen of hogere dekkingsbedragen.

Hoe werkt een verzekering vergelijking calculator?

Tegenwoordig hoeft niemand meer met de hand de verzekeringstarieven en -voorwaarden te vergelijken. Er zijn tal van tools op het internet, zoals de online vergelijkingscalculator van comdirect Versicherungsmakler AG, waarmee u snel, gemakkelijk en gratis een tariefvergelijking kunt uitvoeren.

Verzekeringscalculators worden aangeboden voor de overgrote meerderheid van de verzekeringsklassen, bijvoorbeeld voor aansprakelijkheid, huiseigenaren, rechtsbijstand, inboedel, ongeval, motorvoertuig of aansprakelijkheidsverzekering voor huisdiereigenaren. Afhankelijk van het type verzekering kunt u verschillende gegevens invoeren om het tarief te vinden dat het beste bij u past.

Voorbeeld: Vergelijking van autoverzekeringen

Bij het vergelijken van autoverzekeringen kunt u kiezen of u het voertuig voor de eerste keer wilt verzekeren of dat u van verzekeraar wilt wisselen. U moet uw kentekenbewijs klaar hebben staan om de fabrikant en het codenummer in te voeren. U kunt ook uw voertuig op merk en model selecteren. Ook nodig: uw huidige no-claims klasse, of kortweg SF-klasse. Dit is gebaseerd op het aantal jaren dat u zonder ongeval rijdt. Na elk verzekeringsjaar zonder schadegeval wordt u automatisch geüpgraded. Hoe hoger uw SF-klasse, hoe lager uw verzekeringspremie. Het type voertuiggebruik (particulier/commercieel) en het geschatte aantal kilometers per jaar zijn ook van invloed op de verzekeringspremie.

Kortingsrelevante informatie

Aanvullende gegevens kunnen worden ingevoerd in de vergelijkingscalculator met behulp van verschillende filters. Een aantal van deze zijn van belang voor de korting. Veel verzekeraars nemen bijvoorbeeld de nachtelijke parkeerplek mee bij de berekening van het risico op omvangrijke schade of kennen voertuigkorting toe aan ouders, eigenaars van woonhuizen, leden van een Duitse automobielclub of houders van een jaarkaart voor het openbaar vervoer.

De evaluatie: De beste tarieven voor uw verzekeringsbehoeften

Na het invoeren van alle gegevens wordt de individuele evaluatie uitgevoerd: u krijgt een lijst met resultaten te zien met tarieven die overeenkomen met uw specificaties voor de door u benodigde verzekeringsdekking. In de online vergelijkingscalculator van comdirect Versicherungsmakler AG worden bijvoorbeeld topprijzen, topprestaties en/of topprijsprestaties benadrukt. U kunt dan individuele tarieven uit de lijst selecteren om de omvang van de voordelen in detail te vergelijken.

Tip: Als u met uw verzekeraar een werkplaatsverbintenis afspreekt, kunt u de verzekeringspremie verlagen in ruil voor de afspraak om reparaties uitsluitend bij de partnerwerkplaatsen van de verzekeraar uit te laten voeren.