Verkeersongeval – wat te doen?

Ervaring opdoen bij verkeersongevallen is niet wenselijk omdat het meestal pijnlijk is. Daarom vinden de meeste weggebruikers het moeilijk om met deze situatie om te gaan. Dus wat moet er gebeuren als er echt een crash is?

  • Beveilig de plaats van het ongeval
  • Blijf kalm!
  • Stop het voertuig onmiddellijk!
  • Schakel de waarschuwingsknipperlichten in
  • Opzetten van een pechtriehoek
  • Trek een goed zichtbaar vest aan

Op open wegen moet het zicht hemd altijd worden gedragen door bestuurders van meer stroken motorvoertuigen als de wet ook een pech driehoek verplicht stelt, bijvoorbeeld als de auto in een dode hoek geparkeerd staat, maar ook bij slecht zicht, schemering of duisternis. Op snelwegen of autosnelwegen is het dragen van een oranje vestje altijd verplicht, ongeacht het zicht, als de bestuurder het voertuig verlaat en op de rijbaan of pechstrook blijft, bijvoorbeeld om een pech te repareren.

Het verlenen van eerste hulp

Als er bij een ongeval slachtoffers vallen, moet er zoveel mogelijk eerste hulp worden verleend (eerste hulp, bel de hulpdiensten op 112).

Gegevensuitwisseling

Als er bij een scooterongeval “alleen” schade aan eigendommen is, kunnen de tegenpartij gegevens uitwisselen (naam, adres, verzekeringsnummer, enz.) zodat de politie niet in kennis wordt gesteld. Als er bij een ongeval materiële schade aan een derde is toegebracht (bijv. schade aan velden, palen, vangrails, wild, geparkeerde voertuigen, verkeersborden, enz. Het invullen van dit ongeval verslag vormt echter geen schuldbekentenis. Bewijs bewaren Bewijs bewaren: indien mogelijk ongevallen getuigen fotograferen met een vast referentiepunt (verkeersbord, wegwijzer, enz.), de namen en adressen van eventuele getuigen registreren en remsporen opsporen of meten.1. EHBO-kaart De EHBO-kaart is ontwikkeld in samenwerking met deskundigen van de ÖAMTC, het Rode Kruis en de Oostenrijkse Arbeiders-Samaritaanse Federatie en biedt chauffeurs de nodige kennis in geval van nood. De EHBO-kaart is op alle ÖAMTC-bases beschikbaar of kan hier worden gedownload.

Parkeerschade

Bij parkeerschade moet, als de gewonde bestuurder niet meer te vinden is, direct aangifte worden gedaan bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Let op: Een notitie op de voorruit is niet voldoende en telt als een hit and run!