Een goede geestelijke gezondheid

Een belangrijk onderdeel van fit en gezond blijven is het zorgen voor je eigen mentale gezondheid. Er zijn tal van dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je geestelijk gezond blijft.

Krijg voldoende slaap

Slaap is erg belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid. Slaap helpt bij het reguleren van de chemicaliën in onze hersenen die informatie doorgeven. Deze chemicaliën zijn belangrijk bij het beheersen van onze stemmingen en emoties. Als we niet genoeg slaap krijgen, kunnen we ons depressief of angstig gaan voelen.

Eet goed

Goed eten is niet alleen belangrijk voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Bepaalde mineraaltekorten, zoals ijzer- en vitamine B12-tekorten, kunnen ons een slecht humeur bezorgen. Probeer een uitgebalanceerd dieet te eten. Als je merkt dat je een bijzonder gestrest of angstig persoon bent, moet je proberen cafeïne te beperken of te schrappen, omdat dit je zenuwachtig en angstig kan maken.

Vermijd alcohol, roken en drugs

Drinken en roken zijn niet dingen die we altijd associëren met ontwenningsverschijnselen, maar ze kunnen sommige veroorzaken die van invloed zijn op jouw geestelijke gezondheid. Als je een paar drankjes hebt gedronken, kun je je de volgende dag depressiever en angstiger voelen en kan het moeilijker zijn om je te concentreren. Door langdurig overmatig drinken kun je een thiamine tekort krijgen. Thiamine is belangrijk voor onze hersenfunctie en een tekort kan leiden tot ernstige geheugenproblemen, motorische (coördinatie)problemen, verwardheid en oogproblemen. Als je rookt, gaan je lichaam en hersenen tussen het roken van sigaretten in terugtrekken, waardoor je geïrriteerd en angstig wordt. Andere medicijnen zorgen er vaak voor dat je ontwenningsverschijnselen krijgt en kunnen vaak zeer sombere stemmingen en angst veroorzaken. Ernstigere effecten van drugs zijn paranoia en wanen. Er is enig onderzoek dat suggereert dat drugsgebruik verband houdt met het ontwikkelen van psychische stoornissen zoals schizofrenie.

Omgaan met stress

Stress is vaak onvermijdelijk, maar weten wat je stress veroorzaakt en weten hoe je ermee om moet gaan, is essentieel voor het behoud van een goede geestelijke gezondheid. Probeer jouw verantwoordelijkheden en zorgen te beheersen door een lijst of een schema te maken van wanneer je elk probleem kunt oplossen. Als je je zorgen en stress op een rijtje zet en opschrijft, realiseer je je vaak dat ze beheersbaar zijn. Probeer te voorkomen dat je je kop in het zand steekt en pak de problemen waarmee je geconfronteerd wordt aan. Als je merkt dat je moeite hebt met slapen, of als je wakker wordt, denkend aan alle dingen die je stress bezorgen, schrijf ze dan op en stel jezelf gerust dat je ze ’s ochtends aankunt. Wil jij beter met je emoties omgaan? Dan is bach therapie een goed optie en ontdek de voordelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *